Prezentare generală

Un proiect național de profesionalizare a politicii

 

Suntem obișnuiți imaginea politicianului român care, devenind politician, ține să dea impresia că se pricepe la orice. Și care, mai grav pentru noi, cetățenii, ajunge să ia decizii pe fondul unei necunoașteri dramatică a mecanismelor legislative, a rigorilor administrative sau a exigențelor eticii și integrității publice.

 

Partidul REPER și-a asumat încă de la înființarea sa proiectul ambițios al profesionalizării politicii românești. Iar asta nu se poate face decât creând o structură instituțională care să organizeze programe de formare și de cercetare de mare calitate, prin care bărbații și femeile din politica românească să-și poată construi planuri de carieră și să dobândească acele cunoștințe de care au nevoie pentru a se orienta în viața politică din România și, mai ales, pentru a sluji cât mai bine interesul public.

 

În acest scop, partidul REPER a decis înființarea Fundației Institutului Repere pentru Democrație ca fundație politică după modelul fundațiilor similare din Uniunea Europeană, al cărei scop fundamental este formarea unei clase politice competente și responsabile, care să contribuie la dezvoltarea unei României democratice așa cum și-o doresc toți cetățenii săi.

 

Activitățile principale ale institutului sunt cele de formare pentru construirea de capacități prin cursuri, conferințe, dezbateri, dar și cele de cercetare și sondare, de suport pentru politicile publice, de networking și atragere de resurse, precum și de comunicare publică.

 

Pentru aceasta, a fost un Consiliu Director format din persoane cu o bogată expertiză națională și internațională, încadrat de un Advisory Board (consiliu științific) compus din personalități recunoscute ale lumii academice, ale mediului de afaceri, cultural și asociativ, personalități neafiliate politic, care vor superviza activitățile institutului.

 

Cursurile oferite de Institutul Repere pentru Democrație se vor desfășura online cu regularitate săptămânală sau în format fizic, în cadrul unor întâlniri periodice care vor avea loc în diferite regiuni ale țării. La ele vor participa cu prioritate membrii și simpatizanții partidului REPER, dar vor fi deschise și unui public mai larg, dornic să se inițieze și să se profesionalizeze în politică.